Alles over het paard in de stal

Uiteraard hoort een paard zoveel mogelijk in de wei te staan, maar soms is de stal noodzakelijk. Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals immobilisatie na een blessure, ziekte, weersomstandigheden… In deze gevallen kun je net zo goed de middelen optimaliseren die voor je welzijn ter beschikking zijn gesteld.

De 3 primaire behoeften van een paard

Om de natuurlijke levenswijze en het welzijn van het paard te respecteren, zijn 3 elementen essentieel:

  1. Hij moet sociaal contact hebben
  2. Kunnen eten wanneer hij wil
  3. Genoeg bewegen

Als een van deze punten niet gerespecteerd wordt, is het mogelijk dat het paard een malaise ontwikkelt die kan resulteren in tics of zelfs depressie. Je moet daarom heel aandachtig blijven voor je omgeving en je gedrag.

Paard in stal

Je moet ook weten dat het spijsverteringsstelsel van het paard ontworpen is om efficiënter te bewegen. Als het ondervoed is, kan brandend maagzuur ontstaan. Om aan zijn behoeften te voldoen, moet een paard naast zijn rantsoen 1 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht krijgen.

De verschillende tics herkennen

Tics hebben te maken met stress of verveling. Veel factoren kunnen ze uitlokken, zoals frustratie, gebrek aan uitgang, opsluiting, een snel en beperkt dieet, conflicten met soortgenoten of de aanwezigheid van paarden die ook tics hebben … De redenen zijn veelvoudig, maar sluiten aan bij één punt: ziek zijn.

Wit paard

Sommige kunnen worden herkend als de luchttic waarbij het paard zijn mond opent, de farynxspieren samentrekt en lucht in- of uitademt met een karakteristiek geluid. We vinden ook de tic in de steun die vergelijkbaar is met de tic in de lucht, maar met een paard dat met deze bovenste snijtanden op een stevige steun leunt (zoals een deur, voederbak, enz.). De tic aan de beer beschrijft dat hij het paard van rechts naar links slingert, vanuit het hoofd of van de ene voorkant naar de andere.

Deze tics kunnen gevolgen hebben, vooral die met betrekking tot de opname van lucht die het ontstaan van koliek kan bevorderen. Om meer te weten te komen over koliek, nodigen we je uit om dit artikel te raadplegen: Alles over koliek

7 tips om het dagelijkse leven van je paard te verbeteren

  1. Laat een box vastzitten aan de box van een of twee andere paarden! Als hij omringd is, heeft hij sociaal contact met zijn soortgenoten en kan hij communiceren wat voor hem essentieel is. Onthoud dat paarden in kuddes leven, het zijn geen solitaire dieren.
  2. Laat hem in een ruime omgeving wonen. We zijn het ermee eens dat dit punt soms ingewikkeld is om op te zetten, afhankelijk van de locatie, je budget, enz … We zouden ons paard allemaal graag een grote box aanbieden, maar soms is dat niet mogelijk. Als je paard echter in een box staat waar het niet goed in kan bewegen, zorg er dan voor dat je hem er regelmatig uit haalt en genoeg voer achterlaat zodat hij zich niet verveelt.
  3. Een schone omgeving! Het is niet altijd makkelijk om hem een ruime box aan te bieden, zoals we hierboven al zeiden, maar een schone box is binnen ieders bereik. De bodembedekking van je paard, of het nu stro, houtkrullen, etc. is, moet dagelijks schoongemaakt en schoongehouden worden. Je paard zal zich beter voelen en een schone vloer houdt zijn voeten gezond.
  4. Het is het beste om hem op een vast tijdstip te voeren, een paard heeft een voederroutine nodig om zich goed te voelen. Als je je aan vaste schema’s houdt, verminder je stress.
  5. Onbeperkt hooi en water om verveling en brandend maagzuur te voorkomen. Zoals we eerder hebben uitgelegd, zal een ondervoed paard brandend maagzuur veroorzaken, maar ook tics die kunnen leiden tot koliek. Door continu te eten voorkom je dat hij verzuring creëert of dat hij strohalmen binnenkrijgt als hij geen voer meer heeft.
  6. Bezoek hem elke dag. Je moet je ervan bewust zijn dat het hebben van een paard een grote verantwoordelijkheid is, zelfs meer dan een paard in de stal. Jij bent zijn herkenningspunt en hij wacht op je. Als je hem dagelijks bezoekt, aarzel dan niet om hem mee naar buiten te nemen, al is het maar voor even. Je kunt hem ook gewoon loslaten om hem stoom af te laten blazen en met hem te spelen, dit kan alleen maar goed zijn voor zijn moreel en zal jullie band versterken.
  7. Plaats spelletjes in zijn doos. Als je ons volgt op sociale netwerken hebben we spelletjes voor de doos aangeboden: een blok ijs met fruit, een appelketting en een hangende bal. Maar er zijn er nog veel meer, je kunt gewoon wortels of appels in je hooi verstoppen! Niets beter om hem te vermaken en verveling te voorkomen.

Tot slot is de box geen natuurlijke omgeving die is aangepast aan de behoeften van het paard. Daarom is alles wat je voor hem kunt doen alleen maar gunstig. Vechten tegen de verveling en het ongemak van je metgezel is een prioriteit voor zijn welzijn.